Student(ka) potrafi - jeden dzień z serkiem wiejskim

Jestem uzależniona od nabiału. Dzień bez mleka/jogurtu/sera jest dniem straconym!

Postanowiłam przeprowadzić mały eksperyment i skomponować jednodniowe menu, którego bazą jest serek wiejski. Jako że jestem wielbicielką wyżej wymienionego produktu, Dzień Serka Wiejskiego uznaję za bardzo smakowity :)

ŚNIADANIE:
(dla 1 osoby)
  • 200 g serka wiejskiego
  • pomarańcza
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • łyżka miodu
  • kromka chleba
Wstawanie o godzinie 6.30 jest męczarnią. Dźwięk budzika o tej porze to NAJGORSZA rzecz jaką można sobie wyobrazić! Jestem półprzytomna, nastawiam wodę na kawę. Bo bez kawy i śniadania nie wyjdę z domu!

Kromka chleba opieka się w tosterze. Kawę zalewam dużą ilością spienionego mleka. Pomarańczę obieram i kroję w kostkę. W miseczce mieszam serek wiejski z pokrojoną pomarańczą, dodaję 2 łyżki wcześniej uprażonych na patelni ziaren słonecznika. Gorącego tosta smaruję swojskim miodem.
Pierwszy łyk kawy od razu wprawia mnie w lepszy nastrój, serek z pomarańczą zagryzam chrupiącym tostem z miodem. Nie ma nic lepszego niż pożywne śniadanie - zastrzyk energii na cały dzień :)




OBIAD:
(dla 2 osób)
  • 300 g (+/-, w zależności ile jesteście w stanie zjeść :)) makaronu spaghetti
  • 350 g serka wiejskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oregano
  • bazylia (najlepiej kilka listków świeżej, ale może być też suszona)
  • pieprz
  • odrobina chili
  • olej do smażenia
Powiedzmy, że jest to udoskonalony przeze mnie przepis mojego chłopaka. Coś dla biednych studentów i dla ludzi żyjących w ciągłym pośpiechu. Domyślam się, że połączenie makaronu z serkiem wiejskim i czosnkiem może wydawać się dziwne, ale to naprawdę szybkie, łatwe i smaczne danie.

Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy ugotowany makaron i chwilę smażymy (chodzi o to, żeby nabrał zapachu czosnku i trochę się "natłuścił"). Przyprawiamy pieprzem, chili i oregano. Do serka wiejskiego dodajemy sporo bazylii. Nakładamy makaron na talerze, dodajemy serek wiejski, mieszamy i jemy.

COŚ NA SŁODKO:
(dla 3 osób)
  •  3 banany
  • kiść winogron
  • 150 g twarożku
  • cukier waniliowy
  • cukier brązowy (niekoniecznie)
  • 3-4 rządki czekolady mlecznej
  • płatki czekoladowe (można kupić gotowe)
Jestem łasuchem. W ciągu dnia, szczególnie zimą, mam zawsze ochotę na "małe Conieco". Żeby dostarczyć sobie trochę witamin, zamiast jeść kilogramami samą czekoladę, możemy wyczarować owocowo-czekoladowy deser.

Banany obieramy i wydrążamy na kształt litery "V".


Twarożek mieszamy z cukrem waniliowym (ilość według uznania). Wkładamy masę twarogową na banany (a raczej do wydrążonych w bananach tuneli :)) i obsypujemy odrobiną brązowego cukru (nie jest to warunek konieczny, więc jeśli nie macie brązowego cukru pod ręką możecie ten etap pominąć). Zawijamy ostrożnie banany w folię aluminiową (uprzednio nasmarowaną odrobiną masła), kładziemy na blaszce i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.






Resztę twarożku nakładamy na talerze, dekorujemy winogronami i płatkami czekoladowymi.


W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Ciepłe banany oblewamy czekoladą i pałaszujemy.
Jak dla mnie połączenie banana i czekolady jest obłędne - uwielbiam ten smak.
UWAGA: deser jest bardzo słodki i silnie uzależniający! :)






KOLACJA:
(dla 1 osoby)
  • pomidor
  • 4 oliwki
  • 2 suszone pomidory
  • 150 g serka wiejskiego
  • kilka listków bazylii
Na kolację pomysł coś lekkiego i zdrowego (żeby nie było, że jem tylko czekoladę :)).

Pomidora kroimy w plastry, kładziemy po łyżce serka wiejskiego na każdy plaster, ustrajamy oliwkami, liśćmi bazylii i suszonymi pomidorami. Voilà






Powyższe przepisy to zaledwie kilka moich ulubionych pomysłów na wykorzystanie serka wiejskiego. Można wyczarować jeszcze wiele innych smacznych dań i przekąsek na bazie "wieśniaka", ale o tym może już innym razem :)

Życzę smacznego!

1 komentarz: