Wielkanocne słodkości - babeczki jogurtowo-miodowe i różyczki z dżemem porzeczkowym

Wielkanoc za pasem. Pogoda bożonarodzeniowa, za oknem chłodno i szaro. W domu atmosfera trochę bardziej wiosenna. Kolorowe pisanki, gałązki bazi, zapach ciasta, długie rozmowy i popołudnie spędzone z mamą w kuchni. Kto się oprze babeczkom jogurtowo-miodowym i kruchym różyczkom z dżemem porzeczkowym?




BABECZKI JOGURTOWO-MIODOWE

Przepis z książki, o której wspominałam TUTAJ.

Składniki na 12 babeczek:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
  • ok. 100 g jogurtu naturalnego
  • ok. 4 łyżki miodu
Ponadto:
  • forma do 12 babeczek
  • 12 papilotek
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i ucieramy na gładki krem. Dodajemy miód i jogurt. Pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Na końcu dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie. Napełniamy foremki ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Studzimy babeczki i przed podaniem smarujemy każdą jogurtem i polewamy miodem.











KRUCHE RÓŻYCZKI Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

Składniki:
  • kruche ciasto (ewentualnie ciasto drożdżowe, takie jak na rogaliki z dżemem)
  • dżem porzeczkowy (lub inny, jaki wolicie)
  • mąka
  • cukier puder do posypania ciasteczek
Robiłam te ciasteczka po raz pierwszy i tym razem są z kruchego ciasta. Wydaje mi się, że jeszcze smaczniejsze mogą być te z ciasta drożdżowego, ale będę musiała to sprawdzić :)

Kruche ciasto:
  • 28 dkg mąki (mniej więcej 2 szklanki)
  • 20 dkg tłuszczu (użyłam 1 kostki margaryny)
  • 7 dkg cukru pudru (1/3 szklanki)
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie (najlepiej wyrobić ciasto rękami) aż do powstania gładkiej masy. Ciasto wstawiamy mniej więcej na godzinę do lodówki.
Stolnicę i wałek do ciasta obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka porcji; każdą porcję musimy cienko rozwałkować. Kieliszkiem bądź niewielką szklanką (kieliszek do wódki okazał się być trochę za mały!) wycinamy pięć kółek i łączymy je ze sobą.




Smarujemy brzegi ciasta dżemem i zwijamy w rulonik.




Przecinamy rulonik w połowie (tak, żeby powstały dwie różyczki). Różyczki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (nasmarowaną tłuszczem).




Wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. 

Kiedy różyczki ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.


 

SMACZNEGO!


2 komentarze: