Sobota, sam środek weekendu. W moim domu kilku głodomorów czekających aż na stole pojawi się coś pysznego...
DOMOWE SUSHI
Składniki:
- 3-4 płaty nori (suszone glony do sushi, można je nabyć w każdym większym supermarkecie)
- 250 g ryżu do sushi
- ok. 150 ml octu ryżowego
- 150-200g łososia wędzonego
- 2 małe ogórki
- 1 awokado
- serek Philadelphia (biały)
- sos sojowy (lub/i inny, wedle uznania)
- pasta wasabi (chrzan japoński, można kupić w większych supermarketach)
- mata bambusowa
W tym czasie możemy przygotować zaprawę: ok. 150 ml octu ryżowego wymieszać z odrobiną soli.
Odsączony ryż przekładamy do misy, zalewamy zaprawą, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na bambusowej macie (do kupienia zarówno oddzielnie jak i w zestawach do robienia sushi) kładziemy 1 płat nori.
Rozprowadzamy równomiernie ryż (ok. 1/4 z ugotowanych 250 g). Ręce najlepiej zanurzyć na chwilę w wodzie, ponieważ ryż przykleja się do suchych palców :)
Układamy kolejno składniki: łosoś wędzony, ogórek (obrany i pokrojony w cieniutkie słupki), trochę awokado (ja wybieram miąższ małym nożykiem lub łyżeczką), trochę serka Philadelphia.
Prawy i lewy brzeg nori smarujemy delikatnie pastą wasabi (jest bardzo bardzo pikantna!) . Przy pomocy maty zwijamy wszystko w rulonik (od prawej do lewej). Rulonik kroimy ostrym nożem na ok. 8 kawałków. Pierwsza porcja domowego sushi gotowa! Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. 3-4 rolki sushi (ok. 24-32 spore kawałki) powinny zaspokoić głód ok. 3 osób. Podajemy z sosem sojowym, dobrą herbatą, możemy również zaserwować marynowany imbir (jako "przekąskę" między kolejnymi kawałkami sushi).
A na osłodę życia...
TIRAMISU
Przepyszne i ekspresowe. Przepis Tomka Woźniaka:
Tiramisu na ostatnią chwilę!
Skorzystałam z przepisów...mniam,mniam...wspaniałe
OdpowiedzUsuń