Mam nadzieję, że wypoczęliście i spędziliście ten magiczny, świąteczny czas w gronie najbliższych, a Wasze akumulatory naładowały się pozytywną energią na cały nadchodzący rok!
Dziś kolejny przepis na babeczki. Tym razem w wersji zimowej, bożonarodzeniowej.
Babeczki są przepyszne - pachnące cynamonem i przykryte chmurką bitej śmietany. U mnie wszystkie zniknęły już w wieczór wigilijny, dlatego rozważam przygotowanie ich również na sylwestra. Wam polecam zrobić to samo! :)
ZIMOWE BABECZKI CYNAMONOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki na 12 babeczek:
- 150 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mielony cynamon
- 2 łyżki mleka
- 125 ml śmietany kremówki
- 30 g cukru pudru
- do posypania: cukier cynamonowy/cukier trzcinowy, cynamon
- forma do 12 babeczek
- 12 papilotek
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Nakładamy na ostudzone babeczki łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy ciastka według uznania - posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym, cukrem cynamonowym, czekoladą....
Smacznego!
Miałam to szczęście i je jadłam. Pyszne:-)
OdpowiedzUsuńProste i urocze :)
OdpowiedzUsuńApetycznie to wszystko wygląda ...ale czas na dietę ..;-).Pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego Nowego Roku !
OdpowiedzUsuńPycha.
OdpowiedzUsuń