Student(ka) potrafi - zimowe babeczki cynamonowe

Jak się czujecie po świątecznym obżarstwie? Brzuchy pełne?

Mam nadzieję, że wypoczęliście i spędziliście ten magiczny, świąteczny czas w gronie najbliższych, a Wasze akumulatory naładowały się pozytywną energią na cały nadchodzący rok!

Dziś kolejny przepis na babeczki. Tym razem w wersji zimowej, bożonarodzeniowej.
Babeczki są przepyszne - pachnące cynamonem i przykryte chmurką bitej śmietany. U mnie wszystkie zniknęły już w wieczór wigilijny, dlatego rozważam przygotowanie ich również na sylwestra. Wam polecam zrobić to samo! :)

ZIMOWE BABECZKI CYNAMONOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki na 12 babeczek:
  • 150 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mielony cynamon
  • 2 łyżki mleka
Na wierzch:
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 30 g cukru pudru
  • do posypania: cukier cynamonowy/cukier trzcinowy, cynamon
Ponadto:
  • forma do 12 babeczek
  • 12 papilotek
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ucieramy wszystko na gładki krem. Dodajemy pojedynczo jajka i ucieramy. Na końcu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon (według uznania, ja dodałam mniej więcej łyżkę). Dodajemy 2 łyżki mleka i dokładnie mieszamy (lub miksujemy). Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości, wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 15-20 min. (trzeba obserwować jak babeczki rosną). Studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Nakładamy na ostudzone babeczki łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy ciastka według uznania - posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym, cukrem cynamonowym, czekoladą....

Smacznego!













4 komentarze:

  1. Miałam to szczęście i je jadłam. Pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie to wszystko wygląda ...ale czas na dietę ..;-).Pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego Nowego Roku !

    OdpowiedzUsuń