Za oknami śnieg i mróz, nie chce się nigdzie wychodzić. A nawet jak się chce, to książki krzyczą rozpaczliwie, że należy z nimi zostać i je czytać, najlepiej bez przerwy.
Ale jest weekend! Sobota to dla mnie święty czas odpoczynku. I dobrego jedzenia.
Dlatego dziś przepis na najlepszą domową pizzę... Smacznego!
Domowa pizza
Składniki na ciasto:
- 5 dkg drożdży (½ kostki)
- 1 jajko
- 4-5 łyżek oleju
- ½ łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1/3 szklanki mleka
- ok. 2 i ½ szklanki mąki (np. wrocławskiej)
- 1 mała cebula
- 15 - 20 dkg szynki (pokrojonej w kostkę)
- 10 -15 dkg pieczarek (myję, obieram skórkę z główek i kroję surowe w cienkie plastry)
- 30 – 40 dkg sera żółtego np. goudy
- oregano
- ketchup
Drożdże, jajko, sól i cukier mieszamy w garnku, najlepiej ręką, tak aby
drożdże się rozpuściły i powstała gładka masa. Dolewamy mleko (jeśli jest wyjęte z lodówki, lekko podgrzewamy do temp. pokojowej) i olej. Następnie dodajemy
stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto. Konsystencją ma przypominać ciasto na pierogi (dlatego ilość mąki podałam w przybliżeniu). Ciasto powinno dobrze odrywać się od ręki, ale też nie może być zbyt suche!
Blaszkę (moja to prostokąt 27 cm x 35 cm) smarujemy olejem i rozprowadzamy ciasto. Uwaga! - Absolutnie nie czekamy aż ciasto wyrośnie, składniki do farszu musimy mieć przygotowane wcześniej.
Ciasto na całej powierzchni smarujemy cienką warstwą ketchupu (może być ketchup do pizzy), następnie posypujemy delikatnie oregano. Następnie warstwa startego sera żółtego, warstwa pieczarek (surowych) i szynki. Później cebula pokrojona w cienkie piórka i na górę druga warstwa startego sera żółtego. Wkładamy pizzę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy 20 minut. Konsumujemy zaraz po wyjęciu - gorąca pizza jest najlepsza!
Wygląda apetycznie. Jutro spróbuję zrobić :-)
OdpowiedzUsuńoooooooooooooo mniaaaam ! w weekend jest moja! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Gotuję i przyrządzam jak z koziej d... trąba, ale to mam zamiar wykorzystać na walentynki :)
OdpowiedzUsuńDajcie znać, czy pizza się udała :)
OdpowiedzUsuńPizza zrobiona wg Twojego przepisu, wyszła znakomicie, pierwszy raz robiłam z surowymi pieczarkami i bardzo moim osobnikom smakowała. Ciasto łatwo "naciąga się" na blaszce i ważne, że nie jest wysokie (nie lubię wielkiej drożdżowej buły). Będzie gościła często w moim domu.
OdpowiedzUsuń